Přetvořit Svět

Bolest a utrpení musíš nechat plavat. "Nech to plavat", takhle to říkají. Nech plavat své obavy, nech plavat své znepokojení. Nech plavat osamělost a přátelství se pak jednoduše objeví, nech plavat to špatné, hlavně nech plavat to špatné.

Kolik prachů se v tomhle utopí? Hromady peněz, semináře, DVDčka - nechte plavat to zlé, takhle to říkají, a my tomu věříme, protože nám to dává smysl. Zní nám to rozumně, že když dokážeme nechat to špatné plavat, bude lépe.

Až na to, že to nefunguje, nebo snad ano? Buďme upřímní. Podívejme se na to pozorně - nefunguje to. Nikdy to nefunguje. Můžeš se díky tomu nějakou dobu cítit o trochu lépe, ale nakonec to je to stejně jen další falešná naděje v to, že tentokrát, s touhle novou technikou, s tímhle úžasným nápadem, s tímhle skvělým způsobem, s tímhle duchovním učením, s tímhle rozumným uvažováním - čímkoli - že to bude fungovat, že už nebudeš muset žít jako žiješ teď.

Tahle naděje je strašně silná věc, a je taky krutá. Protože nikdy nefunguje. Nikdy. Pro nikoho.

Pokud se nám samozřejmě daří dobře, můžeme si to zpětně odůvodnit tak, aby to dávalo smysl, a říct "nechal jsem to špatné plavat"- jenže takhle to nebylo. Takhle štěstí nefunguje.

Krutou pravdou je, že říkat si, abychom nechali to špatné plavat, je stejně směšné. Je to jako někomu radit, aby zahodil hořící uhlík, který drží ve své ruce.

Kdyby měl na výběr, vůbec by ho totiž nedržel.

Problém není v tom, že se snažíme držet toho špatného. Problém je, že se držíme toho dobrého.

Láska, štěstí, klid, úspěch, kreativita. Držíme se jich zuby nehty, protože chceme. A nikdy je nenecháme plavat, my je nikdy, nikdy nenecháme odejít. Nikdy nenecháme plavat lásku, nikdy nenecháme plavat klid, nikdy nenecháme plavat úspěch, nikdy nenecháme plavat to příjemné.

Můžeme si je ale opravdu udržet? Ne-e. Nikdy. Absolutně nikdy. Ani jedinkrát, nikdo nemůže. Nikdy to nefunguje.

Ale stejně se o to tvrdošíjně snažíme. Říkáme "drž se toho dobrého", i když to nikdy, nikdy nefunguje. "Nech plavat to špatné", říkáme, i když to nikdy, nikdy nemůžeme zvládnout.

Radíme to ostatním s pocitem, že jim dáváme dobrou radu. Podporujeme a popularizujeme lidi, kteří takové věci říkají a máme pocit, že poskytujeme světu službu.

Jenže to nikdy nefunguje. Nefunguje to.

A důvodem, proč to nefunguje, je, že jsme to pochopili úplně opačně. Nemůžeš nechat to špatné plavat - kdybys mohl, vůbec by ses toho nedržel.

Co ale můžeš udělat je nechat plavat to dobré. Nechat plavat lásku, nechat plavat přátelství, nechat plavat naději, nechat plavat štěstí.

Nech to být. Nech to dobré odejít.

Pokud je to skutečné, nemusíš se toho držet, aby to setrvalo.

Musíš věřit realitě. Musíš věřit, že se dobré věci, které jsou skutečné, nevypaří jako ranní rosa v poledním slunci.

Jenže jsme se ztratili a nedůvěřujeme realitě. Věříme jenom sobě, nicotným malicherným fikcím, jimiž jsme. Věříme jen našim titěrným domněnkám, naším prťavým pózám.

Takhle ale žít nemusíme. Rozšiřte tuhle zprávu, řekněte to lidem. Existuje jiná cesta, která zboří tuhle zeď, něco přehlíženého, ale jednoduchého, elegantního a tak mocného, že jste nic podobného nikdy nečetli a já nikdy nemůžu najít dostatečná slova, abych to popsal.

Nech radost plavat. Nech klid, ať zmizí. Nech lásku odejít. Důvěřuj, že pokud jsou reálné, nezmizí, a pokud zmizí a nejsou reálné, nestálo za to se jich vůbec držet.

Nech odejít to dobré a to špatné tě nebude moci přinutit, aby ses toho držel, předstírajíc, že je to dobré.

Když řekneš: "kdybys tak mohl přijít na příčinu téhle úzkosti, byl bys tak šťastný" nebo "kdybys zjistil, proč jsi tak zoufalý, našel bys konečně klid".

Zní to povědomě?

Když necháš odejít to dobré, to špatné nemůže předstírat, že je cestou k tomu dobrému.

Když se toho dobrého budeš za každou cenu držet, to špatné bude vždycky hrát tuhle hru, pokaždé, a vždycky nad tebou vyhraje.

Přetváří nás to v tahle příšerná, chamtivá, věčně toužící zvířata, zanášející naše vlastní životy a svět, v němž je žijeme.

Revoluce začíná s námi, s námi osobně. Existuje jiná cesta.

Nové lidstvo. Nový druh lidství. Nová budoucnost pro člověka.

Šiřte to. Podporujte to. Lidské utrpení a poškození nejsou náhodné a nejsou nutné. Dosáhli jsme takové hloubky, že to můžeme změnit, v nás i našem světě, navždycky.

Pokud najdeme odvahu, můžeme přetvořit tento svět.

Žádné komentáře:

Okomentovat