Jeff Foster - Jak pomoci

Možná je na čase přestat se snažit "napravit" člověka, který sedí před tebou, přestat mu dávat odpovědi a snažit se vyřešit jeho problémy. Stejně ti to kámo moc dobře nejde. Tvou přirozeností není manipulace, ale přítomnost; nikoli členitost, nýbrž celistvost.

Možná je na čase přestat předstírat, že jsi vševědoucí autorita, neomylný učitel, vyléčený odborník. I s těmi nejlepšími úmysly můžeš nevědomě zasahovat do jeho přirozeného léčebného procesu. Může se na tobě stát závislý a to ho odvede od hluboké důvěry v jeho vlastní prožitky.
Pamatuj si, že se třeba musí cítit hůře, než se bude moci cítit lépe. Možná musí svou bolest procítit mnohem silněji, než se bude schopen otevřít skutečnému zdroji léčení. Možná musí zemřít to, co považoval za své já, než bude schopen skutečně žít. Platí to pro něho, platí to pro tebe.

Přinejmenším je to věc, která stojí za zvážení.
Takže se uklidni. Dýchej. Nechej drama za sebou. Připusť si svou snahu ho změnit, napravit, dokonce i snahu ho uklidnit. Potom jednoduše poslouchej bez posuzování a snaž se pochopit, kde se zrovna nachází. Stůj v jeho botách. Jasně se podívej, kdo a co sedí před tebou.
Možná, že tou největší pomocí, kterou mu v tuhle chvíli můžeš poskytnout, je jasnost tvého úsudku a pozornost bez posuzování - tvůj přirozený soucit. Buď zprostředkovatelem; buď onou přítomností; nabídni mu otevřenost. Zůstaň doširoka otevřen i takovým řešením, které ještě ani nestihly spatřit světlo světa. Důvěřuj tomu záhadnému procesu. Buď němým záměrem - a správná slova, činy, nutné zásahy a rozhodnutí přijdou bez úsilí.

Posvěť jeho okamžik tím, že se z něj nebudeš snažit utéct. Zrcadli mu jeho vlastní schopnost zůstat přítomný. Důvěřuj starověkému tajemství hojení.
Možná, že skutečný lék může vykvést teprve tehdy, až se "ty" odklidíš z cesty. Ano, léky a dobrá rada mohou pomoci znecitlivit nebo dokonce odstranit příznaky, ale pozvánka k hlubšímu duševnímu hojení se může skrývat těsně pod povrchem.

Žádné komentáře:

Okomentovat