Máte duši?

Dostal se ke mně výborný překlad velice střízlivého textu Christophera Caldera, ze kterého si níže můžete přečíst pár zajímavých úryvků, v plném znění si ho pak můžete stáhnout zde:
http://www.uloz.to/xS3mTjDp/calder-matedusi-pdf

"Je velice pravděpodobné, že lidští živočichové v sobě mají zabudovanou genetickou predispozici k obcházení nevyhnutelného faktu své budoucí smrti v důsledku touhy zredukovat strach a stres. Naše mozky produkují mýty o Bohu, duši, nesmrtelné karmě, reinkarnaci a posmrtném životě jako způsob tlumení zraňujícího povědomí o nevyhnutelném zničení nás samých i každého, koho máme rádi. Vynalezením mýtů o posmrtném životě a reinkarnaci může mozek dál existovat v jakémsi virtuálním pohodlí bez neustálých agresivních připomínek instinktu pro přežití, který nás nekompromisně elektrizuje, jakmile jsme konfrontováni se život ohrožujícími okolnostmi a tím i s faktem naší neodvratné smrti. Nadpřirozené mýty tedy účinkují jako elektrická izolace blokující nebezpečný zkrat mezi dvěma částmi mozku."
"Odmítám tvrzení o vzpomínkách z minulých životů z důvodu, že mi je známa projekční schopnost lidského mozku. Mozek si dokáže věrně vyprojektovat jakýkoliv obraz, pocit, nebo zkušenost a jde o stejný neurologický mechanismus projektující fantazie podvědomí o autentických vzpomínkách z obsahů a paměťových dat uložených v mozkových buňkách. Co vychází z těchto jedinečných projektorů,může být skutečnou vzpomínkou nebo skutečnou fantazií, ale nikdo nedokáže určit s jistotou, byť by to byl nebožtík J. Krišnamurti, nebo Dalajlama."
"Proč tolik osvícených učitelů věří v duši a karmu? Vypozoroval jsem, že dokonce i osvícení bývají zasaženi svým kulturním podmíněním a mají tendenci pokračovat v tradicích svých předchůdců s minimálními případnými odchylkami. Například slavní osvícení ze zemí, kde se konzumuje maso jako je například Tibet, Čína nebo Japonsko také jedí bez problému maso, zatímco světci ze striktně vegetariánské Indie věří, že jedení masa je strašlivé, neduchovní chování. A tak se ptám, věřili Radžníš (Osho) i Krišnamurti (Jiddu) v duši kvůli nějaké vnitřní zkušenosti, jíž měli, anebo to bylo jen proto, že vyrostli v Indii, v zemi, kde se v duši běžně věří?"

40 komentářů:

  1. Marnost nad marnost,vše je marnost.

    Zajímavé čtení:
    Možná pravda, možná ne.

    Někde se psalo že jediná skutečná filozofická otázka je, jestli sebevraždu ano či ne.
    Duchovní hledání je hledání smyslu, nic více. A,,osvícení,, je poznání faktu, že není co najít. Je tu jisté bytí ruzných forem a možností.

    A k tomu DNA bych doplnil slova Vivekanandy žáka to Ramakrišny:

    Ten, kdo vidí, jak v tomto různotvarém světě vším prostupuje Jedno Jediné, kdo v tomto světě plném smrti nachází Jeden Nehynoucí
    Život a kdo v tomto necitlivém a nevědomém světě poznává Jedno Světlo a Poznání, tomu - a nikomu jinému - je dáno spočinout
    ve věčném míru...

    OdpovědětVymazat
  2. no ano ... jen dokud to jasne neuvidim ... tak je to vsechno poezie o miste kde jsem nikdy nebyl. hmmmm .... uz mi to vecny hledani leze krkem.

    OdpovědětVymazat
  3. No pěkné :) až se mi obrací žaludek...asi obranný mechanismus těla před takovými informacemi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no... jo ... tak mi z toho nebylo uplne dobre ... sahli mi na mou viru a z toho se mi vzdycky zatoci hlava ... a toci a toci a toci .... nez si najdu nejakou jinou viru ... abych se nezblaznil.

      Vymazat
  4. Zajímavý pohled, ale přijde mi to spíš jako snaha o extrémní zjednodušování, které v konečné formě nemá nic společného s realitou. Něco jako "co nevidím, to neexistuje". Jenže ono toho existuje spousta, co nevidíme. Nebuďme tak omezení ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajimavy pohled.
      Rekl bych ... ze vse co si myslime ze existuje se odehrava v nasem mozku ... vsechny podnety se nakonec sejdou v hlavicce makovicce ... rikame tomu pak realita a davame tomu ruzne vyznamy ...
      Ja bych rekl ... ze co nevidim, neslysim, necitim, necicham, nechutnam ... to neexistuje.
      Tak bych rekl, ze je to jednoduchy.
      Kdyz mi nekdo rika ze neco existuje ... tak jedine co se da rict ze v tu chvili existuje .... jsou zvuky co mu vychazi z hlavy a ty pak vytvari jakesi obrazy v mozku ... verit jen tak tomu co nekdo rika ze existuje je cire blaznovstvi ... je pul na pul, ze to je pravda.

      Vymazat
  5. Je tolik protichůdných informací až člověk neví co je blíž pravdě, nebo je pravd víc, anebo je to totálně propletený? :) Tenhle článek o tříletém chlapci, který si pamatoval svůj předchozí život mě zas rozhodil představu o bytí. http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/4099-3lety-chlapec-si-pamatuje-minuly-zivot-identifikoval-vraha-i-lokaci-sveho-tela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohledal jsem to. Je to historka v deset let staré knize nějakého německého terapeuta, který o reinkarnaci sere jednu knížku za druhou a který mimo jiné také píše fantasy romány, a onen svědek, který mu ji vyprávěl, je bývalý doktor, který se stal po dlouhém duchovním pátrání nějakým energetickým léčitelem a založil různá spirituální centra. Je to jen příběh, lidé si jich vymýšlejí denně tisíce, zvlášť když z toho mají nějaký užitek.

      I samotná historka je děravá jako cedník a i kdyby se stala přesně tak, jak byla napsána, existují mnohem smysluplnější vysvětlení.

      Vymazat
  6. Spiiiidy: Ten text není o "co nevidím to neexistuje" ale o neexistenci osobní duše, která (podle naučené představy většiny, představy přiživované X tisíce let v naší mysli) putuje vesmírem a převtěluje se... Vše ukazuje na to, že tato představa osobní duše vznikla evolučně v mozcích lidí kombinací strachu ze smrti a pudu sebezáchovy a úspěšně prorostla celou lidskou společností. Anonymní: Mě ten článek o 3letém chlapci co identifikoval vraha z minulého života také úplně rozhodil představu o bytí - jak může takové snůšce nesmyslů, pardon pohádce, někdo uvěřit? Pro informaci, vím jak se píší "pravdivé články" v časopisech typu Chvilka Pro Tebe, tak asi tak nějak. A důkazy v knihách nebo TV se také vyrábějí na počkání. Každopádně pro zájemce je k dostání celá kniha těchto reinkarnačních pohádek a článek o chlapci je právě reklama na tu knihu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty máš pádný a konečný důkaz o neexistenci duše? Jestli ano, rád si ho vyslechnu.

      Ono by se totiž podobně dalo říct, že názor, že duše a reinkarnace jsou pohádky, je pouhým výmyslem zapřísáhlých materialistů, kteří mají takříkajíc klapky na očích a omezené vnímání reality. Kdo ví ...

      Vymazat
    2. Spiiiidy: Já nemám žádný pádný a konečný důkaz o existenci duše. Ty máš pádný a konečný důkaz o existenci duše nebo tomu jen věříš? Ty věříš že se TY znovu narodíš jako někdo jiný?

      Vymazat
    3. Spiiiidy: Jak Calder píše na samotném konci:

      "Nikdo ve skutečnosti upřímně nemůže prohlásit, že by bylo zcela vyloučeno,
      nebo nemožné aby lidi měli duše anebo nesmrtelnou karmu. Nemůžete prokázat
      absolutní negativum ve věci tak komplexní problematiky. Můžeme pouze říct, že při
      dostupných a prokázaných faktech života a přírody je možnost existence duše zcela
      nepravděpodobná. Na jedné straně škály máte téměř nekonečnou převahu kvalitních
      důkazů, že nadpřirozeno neexistuje a na druhé straně škály pak pouze povídačky,
      klepy, mýty a zbožná přání."

      K tomu se nedá příliš co dodat.

      Vymazat
    4. Calder píše? A? :))
      Dostupná a prokázaná fakt? Prokázaná vědou, která funguje na námi vytvořených modelech a teoriích, které stejně začínají selhávat...např. velký třesk - problém antihmoty, lithia 7.

      Vymazat
    5. No tak jo, je to všechno pravda - duše, reinkarnace, zákon přitažlivosti a duchové.

      Jaký vliv to bude mít na tvůj každodenní život? K ČEMU to je?

      Vymazat
    6. Ne to netvrdím :) chtěl jsem jen poznačit, že to nemusí být tak vědecky jednostranné...v každodenním životě je to k ničemu oboje. Prostě být jen tady a teď...jíst, spát, srát...žít :)

      Vymazat
    7. Takže vůbec žádný problém... :)

      Vymazat
    8. Tl: ...v každodenním životě je to k ničemu oboje? Ty nepoužíváš výdobytky vědeckého myšlení jako elektřinu ani splachovací záchod?

      Vymazat
    9. Bavíme se o existenci duše :) Takže vědecké poznatky o existenci duše, reinkarnace atd. jsou mi k ničemu v běžném životě...

      Vymazat
    10. "No tak jo, je to všechno pravda - duše, reinkarnace, zákon přitažlivosti a duchové.

      Jaký vliv to bude mít na tvůj každodenní život? K ČEMU to je?"

      Sakra velký vliv. :))) Nepodceňuj sílu mysli.

      Vymazat
    11. Ehm, a k tomu, co nějakej Calder píše na konci knihy - to se taky nedá brát vážně. Klepy, mýty a povídačky? Vážně? :D To musel bejt dost omezenej týpek, a to, že nic z "nadpřirozena" nezažil, ho ještě neopravňuje k takovým kategorickým soudům. Ale někomu to vyhovuje, proč ne. Hlavně si potvrdit svou pravdu. :D

      Vymazat
    12. Lidi, co myslí vězí v oblasti spirituálních iluzí tomu nemohou rozumět. Žádná pravda není jen oblasti vnímání.

      Vymazat
    13. Myslime ... verime ... vezime ... kazdej v tom svym konceptu ... nekdy mame koncept spolecnej s nekym dalsim a to se pak placeme navzajem po ramenou jaci sme borci a pomlouvame ty druhy co maj jiny koncepty ... v iluzi je vsechno iluze ... uplne vsechno ... at uz si o tom ''myslime'' cokoliv ... sme v tom snu všichni az po usi.

      Vymazat
    14. :) To plácání po ramenou nebo pomlouvání v komunikaci není nutné, když tě neuchvátí nebo nenasere to co ten druhý mele můžeš bez toho komunikovat dál. Calder to v jiném textu "Oblasti vědomí" píše podobně a platí to myslím na všechny dizkuze: Všichni bychom si měli uvědomit, že budeme-li brát diskuzi o vyšších oblastech vědomí příliš vážně, může to vést k určité formě pseudo-spirituálního fašismu. Fixace na roztřídění různých úrovní vědomí zakalila pověst Theosofického hnutí na začátku dvacátého století, neboť mezi členy vedla k hloupé soutěživosti. Někteří theosofisté tvrdili, že se nacházejí ve vyšších úrovních vědomí než ostatní ve skupině, čímž nabyli pocit, že jako lidské bytosti jsou nadřazení a hodnotnější.

      Vymazat
  7. pro is.pe. No až tolik by mě to nepřekvapovalo že by byl někdo schopnej si tu historku vycucat z prstu. Jinak já vím celkem jistě, že vím o pozadí života prd :) A jak se ta kniha jmenuje o reinkarnačních pohádkách? Zajímal by mě další náhled na věc.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní: v té knize pohádek asi nenajdeš další náhledy na věc, spíš jen další zaručené, důkazy obestřené příběhy o reinkarnaci, jmenuje se to tuším Aktuální Reinkarnace. Pak si to můžeš srovnat s tím co píše Calder a uvidíš co ti z toho vyjde :-)

    OdpovědětVymazat
  9. na druhou stranu .... kdyz snim ... tak verim ze je vse co se odehrava ve snu pravda a nikdo me nepresvedci o tom ze to tak neni ... i kdyby to rikal osobne rama rama ram nevim kdo ...
    kdyz se probudim ... tak vim ze to byl sen a nikdo me nepresvedci ze to byla skutecnost.

    takze ...
    dokud snime a nevime o tom, tak v tom budeme mit gulas .... porad se budeme rozhodovat co je pravda a co ne.
    az se probudime ... klidne behem sneni ... tak rozhodovani zmizi ... protoze budememe jasne vedet ze vsechno ... sakumprask vsechno ... nemuze byt pravda a nebude se o cem rozhodovat.

    OdpovědětVymazat
  10. Pravda je omamná květina, nemusíme se rozhodovat co je pravda a co ne, ale můžeme to (pokud se ráno zbudíme s fungujícím mozkem) zkoumat nebo komentovat.

    OdpovědětVymazat
  11. No, i tento článek je jen výplod mozku a myšlenek, dokud neumřeme, tak se pravdu asi nedozvíme :) Navíc je tam taky dost nepřesností...epilepsie není dědičná nemoc a o té dědičné náboženské víře bych taky pochyboval, mám kámoše faráře v jehož rodině jsou po dlouhé generace ateisti...

    OdpovědětVymazat
  12. Převzato z knihy Květoslava Minaříka- Malý mystický slovník naučný:


    aspirace (z lat.) snaha o lepší uplatnění
    své osoby, touha po vyniknutí. A. tedy
    symbolizuje psychické vypětí, které je
    překážkou na cestě k mystickému zdokonalení.
    Mystický cíl není totiž dosaži-
    telný stupňováním přivlastňovacích akcí,
    nýbrž odstraňováním toho, co jej jako
    psychické vrstvy určitého charakteru
    zakrývá. Mystický cíl, resp. mystická
    dokonalost, je původním nebo principiálním
    bytostným stavem, který byl zastíněn
    osobitými akcemi bytosti. Proto
    může být dosažen právě opačným postupem,
    než kterým se lidé něčeho domáhají,
    totiž potlačováním psychických
    vzdutí, porušujících nitemou rovnováhu.
    Proto místo o a. v obvyklém pojetí
    musí mystik usilovat o stav bezžádostivosti,
    který znamená psychické vyrovnávání
    a tím vznik podmínek pro vyvstání
    stavu zvaného mystický cíl.
    Uvedený postup je však běžnému člověku
    cizí a nepochopitelný. Ze zkušenosti
    ví, že dosahování čehokoli musí být
    spojeno s úsilím . o to, proto nedovede
    pochopit, že může dosáhnout mystického
    cíle, který správně hodnotí jako vyšší
    a lepší než všechny cíle, které si kdy
    mohl zvolit, hlubokým psychickým
    uklidňováním ; tedy potlačením každého
    vzruchu, to je i snahy mysticky někam
    jít nebo postupovat. Z toho důvodu
    je mystický postup psychologicky
    zvláštní. Zakládá se na zjednodušování
    a nikoli komplikování situace. To znamená,
    že se takový člověk dostává do
    nezvyklé situace. Má odstranit veškeré
    vnitřní vzruchy, aniž smí dopustit, aby
    se v něm rozvinula ospalá malátnost,
    tak snadno se dostavující po dlouhotrvajícím
    stavu psychického vypětí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevykládání úsilí k dosahování cíle jako metoda k jeho dosažení. Very fucking helpful! Good luck, you're fucked ;)

      Vymazat
  13. Všechno fuckovat je taky metoda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano všechno fuckovat je vlastně také Květoslava metoda. Všechno fuckovat až na tu nejsubatomálnější úroveň, čili vyfuckuješ všechny predispozice na psychické, fyzické a nakonec i té subatomální úrovni až do absolutna. Jde to provést celkem rychle, ale lidi okolo Minaříka to mají raději rozložené do více životů.

      Vymazat
    2. Ve věčnosti času dosti :)

      Vymazat
    3. Psal si, že to jde do toho ,, absolutna,, provést celkem rychle.
      Tak moc nerozumím tomu, že nemáš věčnost.
      To by měla být ta samá skutečnost.

      Vymazat
  14. Pride mi rovnako praštene neverit v dusu ako v nu verit. Je miliarda pribehov o duchoch, kazdy pocul z najblizsieho okolia daco okolo tohoto, lucidne sny a astral, navrat z druheho brehu, mimozemstania atd atd to by mozog musel byt nejaky pocitac z najvdzialenejsej buducnosti, aby takto dokazal vymyslat. isto je ale mnozstvo a mnozstvo zazitkov ovplyvnenych ci vyfabrikovanych slepou mrtvou nezmyselnou vierou.

    Krishnamurti nikdy nevravel o dusi, naopak ludi od nej odradzal. Nemyslel to ale v tom zmysle ze dusa nie je, ze nie je nieco viac. Myslel to tak ze je to len slepa mrtva viera, strach a mimo sebapoznania. Ono podstata je taka ze NIKTO NEVIE len sa hrame ako deticky :)

    OdpovědětVymazat
  15. Link na uložto už nefachčí, dá sa ešte zohnať niekde?

    OdpovědětVymazat