Blázen II

Úryvek z knihy Spiritual Warfare; autor: Jed McKenna

Sedím v kině a sleduju film jménem Lidstvo. Na polní nemocnice z občanské války, nacistické vyhlazovací tábory i dětská popáleninová centra hledím stejným pohledem, kterým pozoruju vzkvétající zahrady, noci plné hvězd a dětský smích. Jsou jen rozdílnými póly emočního spektra této podívané. Nic není tak groteskně strašné ani tak srdceryvně nádherné, aby to přesáhlo můj přesah. Nic nepřebije pravdu. Znám lidi a vím, čím je život. Pokud z těchto výroků usoudíš, že jsem špatný člověk, tak jenom šidíš sám sebe. Mýlíš se, pokud si myslíš, že čteš rozhovor mezi Jedem a Barrym, stejně jako se tahle Gita skupina spletla, že čte rozhovor mezi Ardžunou a Krishnou.

Ty, čtenář, jsi v přesném středu vesmíru; svého vesmíru. Je jen tvůj, je o tobě a jsi v něm naprosto sám. Jakákoli tvrzení o opaku jsou jen domněnkou a žádná domněnka není pravdivá.

Pravda se nachází za protiklady a dualita je sen. Nejsou yin a yang; je buď jedno, nebo druhé. Pravda neobsahuje žádnou část iluze a iluze neobsahuje žádnou pravdu. Je tu jen pravda a klam, a v klamu se nachází jen strach a popírání. Strach z pravdy je základem, na němž Májá postavila svůj Palác Iluze. Nemá žádnou sílu, pokud ji žádnou sami nedáme. Popírání strachu je motivací za všemi lidskými činnostmi. Je to Marnivost v biblickém slova smyslu: Viděl jsem vše, co se děje pod sluncem, a hle, všechno je marnost a honba za větrem.

Musíme neustále projektovat iluzi našeho já, protože když to neděláme, nejsme.

Racionální deprese není poruchou ani nemocí, jedná se o naprosto přiměřenou reakci na situaci, ve které se nacházíme. Nemáme žádnou budoucnost, žádnou podstatu ani žádný význam; proč depresi nemít? Tohle není hluboké duševní pátrání ani velkomyslné téma; úplné a přesné zúčtování vlastního života lze zvládnout nad jedním šálkem kávy nebo během televizní reklamy. Z logického hlediska je jediným přesvědčivým argumentem proti spáchání sebevraždy fakt, že selhání může vyústit v tisícidolarovou pokutu a šest měsíců vězení. Někteří lidé objevili své osobní spasitele, ale fígl s nimi je nezkoumat je příliš zblízka; mohou zachránit vás, ale kdo chrání je? Dokonce i nejlepší dlouhodobé řešení, které si dokážete představit, ať už Nebe nazýváte jakkoli, zní dost pitomě, když o něm přemýšlíte alespoň jednu minutu. Fígl je moc nemyslet, nezkoumat věci sami za sebe a nevidět evidentní, ale nemůžeme se klamat věčně.

4 komentáře:

  1. ty vole, krasný...hlavně ta deprese a sebevražda, tomu řikám duchovno...

    OdpovědětVymazat
  2. Já už se do tadytěch věcí vciťuju hodně blbě. To si takhle dáte pár tripů a vaše věčná deprese je v prdeli, ups. Já ani nevim, jestli jsem se na takhle plošnej stav vědomí někdy chtěla dostat.

    Tyvole, teď to po mě chtěla důkaz, že nejsem robot. Vyberte všechny obrázky, na kterých jsou koláče? Whaaat?

    OdpovědětVymazat
  3. Depresia ako depresia. Je úplne jedno, aké pohnútky vedú človeka k myšlienkam na sebevraždu alebo k ich uskutočneniu, keď je výsledok rovnaký. Je jedno, kôli čomu sa človek emočne prepadne až na dno. Chápem, ako je to s tou racionálnou depresiou myslené, ale podľa mňa je to len umelo rozdelené, lebo ak človek pochopí bezvýznamnosť všetkého, ako to pochopí nielen rozumom, ak nemá len veľké reči ale ak tú ničostnosť, alebo akokoľvek to nazvem, aj pocíti, je to to isté ako tá "chorobná" depresia. Potom už záleží len na tom, ako je naprogramovaná jeho schopnosť sa s tým vyrovnať. Ako sa tomu strachu dokáže postaviť. Zaujímavé, že človek má okrem pudu sebazáchovy, aj akýsi "pud sebadeštrukcie".
    Čo je to za bizarnú hru, byť pripútaný k životu neskutočným pocitom šťastia prameniaceho z uvedomovania si vlastnej existencie, ale zároveň si paradoxne ten život ničiť bytostným strachom z jeho stráty, resp. z vlastnej neexistencie.

    OdpovědětVymazat
  4. Podla mna pocit stastia z uvedomovania si vlastnej existencie je je "pravou rukou" bytostneho strachu zo straty existencie.Ten pocit stastia nemoze existovat bez vedomosti,ze zivot stratit mozem,preto si ho nieco ohranicujuco pribehove:od-do vomne vyhodnoti ako to najvzacnejsie.Pokial je to sucast samocistenia-euforia aj depresia ako prirodzenost a samoucelne ukajanie neopodstatnenej jedinecnosti alebo vzrusenie sa instantnym duchovnom,je ok.

    OdpovědětVymazat